СЪВЕТИ ЗА ЖЕНИ

Фитнес съвети от Анна Стефанова – персонален фитнес инструктор, треньор по тае бо и каланетика. Изключително ценни препоръки, които всяка уважаваща себе си дама трябва да спазва, за да поддържа добра фитнес форма.


Анна Стефанова е магистър биотехнолог - специализация „Генно и клетъчно инженерство“. Следдипломна квалификация в НСА - треньор по фитнес и културизъм. C.O.R.F.I.T - първо и второ ниво (персонален треньор и специалист по хранене). Курс – Аеробик инструктор. От 1995 година Анна Стефанова се занимава с бойни изкуства (карате, бокс, кикбокс) и е състезател по карате. От 1998 година се занимава с фитнес и аеробика. От 2003 до 2009 година е фитнес инструктор към различни фитнес зали. От 2009 година е персонален фитнес инструктор, води тренировки по каланетика в домашни условия, изготвя хранителни режими и е треньор по тае бо.

От доста време насам не само звездите, но и все повече "обикновени" хора, ползват услугите на персонален фитнес треньор. Мода или необходимост е това?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Въпреки че в България изглежда повече като лукс, според мен е необходимост. С помощта на треньора резултатите се постигат по-бързо, с по-малък риск от травми. 

Коя част от женското тяло е най-трудна за моделиране?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Зависи от структурата на тялото. При повечето жени проблемните зони са в областта на талията и ханша. В тези зони природата е заложила мастни депа, за да обезпечи отглеждането но бъдещето поколение и женската хормонална система се бори срещу изпразването на тези депа. 

Доколко е ефективен фитнесът в борбата срещу целулита?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Ефективен е като част от комплексна „атака”, включваща хранителен режим, спорт и антицелулитни масажи.

Какво е отношението ти към хранителните добавки?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Когато се изчерпят възможностите на хранителния и двигателния режим, съм за разумната употреба на хранителни добавки от проверени фирми.


Губят ли от женствеността си жените с голяма мускулна маса, в резултат на активни фитнес тренировки?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Голямата мускулна маса при жените е цел на женския културизъм. Не се получава при фитнес тренировки, колкото и активни да са те. Под фитнес се разбира поддържане на добра форма и нормално се свързва с добре оформено атлетично тяло без екстремална мускулна маса. Колкото до жените с голяма мускулна маса, моето лично мнение е, че те определено са загубили женствеността си не само като външен изглед. Поддържането на ниския процент телесни мазнини, нужен за състезание, наврежда нормалния хормонален баланс.

Какво показват професионалният и личният ти опит - българката води ли здравословен начин на живот?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Категорично НЕ! Има и изключения, но са малък процент от българските жени и останалите гледат на тях като дошли от друга планета. Най-големите грешки са наблюдават при храненето - повечето жени или не закусват, или цял ден карат на вода и ябълка, а вечерта опустошават хладилника, обезумели от глад. Спазват всякакви „модни” диети, които в най-добрия случай водят до йо-йо ефект, но може и до сериозни здравословни проблеми. Друг чест проблем е сезонното спортуване. Жените влизат във фитнес и аеробик залите 2 месеца или дори 2 седмици преди лятото, за да „направят тяло за морето” и след това цяла година лежат от кълка на кълка.

Може ли фитнесът да се пребори с лошия ген по отношение на фигурата?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Лошият ген не е непобедим, просто тези хора трябва да вложат повече време и усилия, за да постигнат и поддържат резултата, в сравнение с хората с „добър ген”.

Каква е ролята на фитнеса в борбата за изгаряне на мазнините?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Фитнесът, както и повечето други спортове, може да има много положителен ефект върху изгарянето на мазнините стига да е подбрана правилната тренировъчна програма и адекватен хранителен режим. Повечето жени свързват изгарянето на мазнините във фитнеса с дълъг престой на кардио уредите, но според мен най-добри резултати се получават при комбинирането на кардио тренировка с тренировка с тежести, тъй като активната мускулна маса изгаря мазнини дори когато тялото е в покой.

Какво трябва да бъде менюто на една редовна посетителка на фитнес залата?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Балансирано. В него трябва да присъстват, както протеини (месо, риба, яйца), така и въглехидрати и полезни мазнини. От въглехидратите е добре да се наблегне на комплексните въглехидрати (овесени ядки, кафяв ориз), както и сурови зеленчуци и плодове. От храните, съдържащи полезни мазнини, препоръчвам шепичка сурови ядки  или малко зехтин в салатата. Така че повечето храни имат място в менюто на спортуващата жена, стига да са съобразени количествата с нейните енергийни нужди и времето в денонощието, когато се приемат. Ако жената се готви за състезание, тогава нещата са доста по-различни, но това е тема на друг разговор.


Каква честота на трениране препоръчваш?

Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): Зависи от целите. Ако е само за тонус и поддържане на добра форма, 2-3 пъти седмично може да е достатъчно. Ако целта е да се свалят килограми са нужни и по-чести тренировки. Отделно от тренировките препоръчвам да се увеличи движението в ежедневието, например да се ходи пеш и да се избягват асансьори.

Кои са топ 3 упражненията за жени в залата?
Анна Стефанова (персонален фитнес инструктор): За мен упражненията в залата не се делят на такива за жени и такива за мъже. С правилната тежест жената може да прави всяко упражнение. Колкото до топ 3 мога да посоча такава класация за отделна мускулна група, но не и като цяло. Например за седалище (проблем за много жени) моите топ 3 упражнения са: клек - нормален и балетен; напади и тяга с прави крака.

ОЩЕ СЪВЕТИ

Това са субективни факти за фитнеса, които експертите са създали. Има много общи фитнес факти, измами и митове, които не са в този списък и някои, които са. Този списък се състои от 10 факта, които често са неразбрани и сега е момента да се изяснят:

Трябва да тренирате упорито, за да видите коремните си мускули
Можете да подобрите външния вид на коремните си мускули с някаква целенасочена тренировка и нискокалорична храна, която да изчисти подкожните мазнини, които са най – упорити около талията.

Упражнение за изгаряне на калории
Изгарянето на калории е много важно фитнес правило. Упражненията ви дават способността да сте по – силни, по – бързи и по – гъвкави. Упражненията за горенето на калории ще ви направи по – опитни в различни спортове и ще подобри вашите познавателни възможности. Освен това подобрява функцията на имунната система и спомага за дълголетието и страхотният ви външен вид.

Вдигането на тежести е ефективна стратегия за загуба на мазнини 
До момента най – ефективната стратегия за загуба на мазнини е внимателното контролиране на приема на калории. Трайните и интензивни аеробни упражнения могат да бъдат ценно допълнение към това.
Вдигането на тежести гори калории, но в сравнение с интензивната аеробна тренировка, бледнее. Една сесия с желязо изгаря само 20% повече калории на час, отколкото ходенето на 4 мили в час. Но, прибавяте обем на мускулите си и изглеждате страхотно.

Ниско въглехидратните диети са ефективни за намаляване на теглото 
Единственото нещо, което има значение са калориите. Калоричният дефицит може да се направи по здравословен или нездравословен начин. Много експерти смятат, че ниското съдържание на въглехидрати е добър избор, защото има доказателства, че това може да бъде добро за контролиране на апетита, защото високите нива протеин ограничават един куп лоши въглехидрати.

Богата на протеини диета е ефективна за покачване на мускулна маса
В определен момент, просто не се нуждаете от повече. Експерта по хранене Алън Арагон казва, че тези, които търсят да качат мускулна маса се нуждаят само от около 1,4 грама протеин на килограм телесно тегло на ден.

Ходенето миля изгаря същият брой калории както бягането 
Ходенето с 4 мили в час увеличава честотата на метаболизма в покой (RMR), с коефициент пет. Бягането с двойно повече увеличава RMR с 13,5 пъти, повече от три пъти метаболизма се засилва само с едно удвоение на скоростта.

Упражненията са причина да ядете повече
Купчина от научните изследвания не е успяла да покаже, че има такова нещо като "апетит". В действителност, значително упражненията допринасят за неговото увеличаване, но при някои хора ефекта е обратен, така, че всичко си е до тяло и хранителни навици.

Влизането във форма засилва метаболизма 
Един по – задълбочен и строго контролиран експеримент с еднояйчни близнаци страдащи от затлъстяване доказва този факт, ръководен от д-р Клод Бушар. Упражненията стимулират метаболизма по време на акта на физическото натоварване. Въпреки това, както подобряване на физическата годност, тялото ви започва да работи по – ефективно, така че да изгаря по – малко калории в покой и по време на тренировка. Загубата на мазнини също ще допринесе за изгарянето на по – малко калории, защото мазнината е малко и вие имате по – малко телесно тегло.

Бягането ви дава здрави колене 
18 годишно проучване сред бягащи и не – бягащи хора е доказало, че то осигурява здрав хрущял, качествено смазване на ставите и предпазва от остеоартроза.

Няма най – добрата форма на упражняване
Вие искате да знаете реално коя е най – добрата форма на упражнение? Това е тази, която обичате, за която сте мотивирани постоянно и я правите редовно и усилено.


Уеб сайт в alle.bg